Telepati gerçek!!!

 TELEPATİNİN BİR GÜN GERÇEK OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?


Telepati, başka birinin beynine düşünceleri aktarabilme artık gerçek. Yayınlanmış akademik makalelerdeki kadar gerçek. İnsanlar telepatik olarak birbirleriyle iletişim kurabilmeyi başardı, maymunlar bağlı bir zihinle problemler çözebildi ve insanlar bir farenin telepatik kontrolünü ele geçirdi. Peki, bunu tam olarak nasıl yaptık?

Beyin mesajları sinirler aracılığıyla elektrik sinyalleri olarak iletir. Ama herkesin kafasını dev bir sinir ağıyla birbirine bağlayamayız, yapılabilse bile pratik olmazdı.

Ama beyin hücrelerindeki elektriksel aktiviteyi elektronik cihazlarla okuyabiliriz. O zaman bu sinyali internette yaptığımız gibi iletiriz ve diğer uçtaki beyine geri göndeririz.

Peki, beyin aktivitesini nasıl okuyacağız? İlk seçim olarak, beyne elektrotlar yerleştirerek bunu yapabiliriz ve sonuç olarak beyin hücreleri aktifleştiğinde elektrotlar elektrik akımındaki değişimi algılarlar. Ama bütün beyin yüzeyinin bir dizi elektrotlarla kaplanması için karmaşık bir cerrahi operasyon geçirmek istemiyorsanız, ikinci seçeneği seçmelisiniz – elektroansefalografi ya da EEG.

EEG’nin (elektroansefalografi) büyük elektrotları kafamızın üstüne yerleştiriliyor ve oradaki hücre grubunun elektriksel aktivitesini kaydediyor. Bu sinyal beyne beyin zarı, kafatası ve deriden geçtikten sonra ulaşıyor ve bu sebepten dolayı tam olarak hatasız olduğunu söyleyemeyiz, çünkü insan telepati araştırmaları şimdiye dek sadece bu yöntemi kullanmış.

Bu sırada akıllara bir soru geliyor: Elde ettiğimiz sinyal nasıl deşifre olur? Açıkçası, beynin elektriksel bilgiyi nasıl kodladığı tam olarak anlaşılmış değil. Yani beynin ne düşündüğünü duyabiliyoruz fakat elimizde beynin hangi dili konuştuğuna dair bir kanıtımız olmadığı gibi bir durum söz konusu.

 Telepati ile ilgili çalışmalara göre, insanlar basit, basmakalıp EEG aktivitesine sahiptir. Bunu kolayca test edebiliriz. Ellerinizin ve ayaklarınızın hareket ettiğini düşünün ama gerçekten yapmayın. Şu anda beyniniz aynı stereotipik elektriksel aktiviteyi başladı bile. Biz bu basit EEG desenlerinden sadece bazılarını yapabiliriz sanki çalışmalarda bulunan insanlar sadece birkaç farklı kelimeyi dışarıya iletebiliyor.

Asıl zor kısım ise bir düşüncenin başkasının zihnine nasıl yollanacağıdır. Eğer geri dönüp ilk bölümdeki elektrotları kullanma yöntemine bakarsak, sonrasında bir miktar akımın elektrotlara geri verilerek yapılabileceğini görürüz. Bu işleme rağmen, oluşumunu uyardığımız düşünce türlerinden çok azı üzerinde kontrole sahibiz.

Başka bir seçenek olarak da manyetik yöntemi deneyebilirsiniz. Ve bunu yapmak için ucunda güçlü manyetik saha oluşturan Transkranial Manyetik Stimule edici çubuğa ihtiyacınız olacak. Kafanızın üstüne yerleştirerek aktive ederseniz, cihaz beyin dokunuza onu kısa bir süreliğine aktive edecek manyetik dalgaları yönlendirir. Ne yazık ki, bunu kontrol etmek elektrotlardan daha zor. Ama eğer görsel kortekse yerleştirirseniz, daha güvenilir bir sonuç alırsınız çünkü beyninizde fosfinler denilen küçük yanıp-sönen ışıkları tetikler.

Bunların hepsini bir araya getirerek telepatinin ilk görünümünü almış olursunuz: bir kişi belirlenmiş bir şeye odaklanır, bu özel EEG beyin aktivitesi olarak kaydedilir, vericiyle TMS çubuğuna yönlendirilir, diğer kişinin beyni stimule olur, ve yanıp-sönen ışıkları görmeye başlar. Bu araştırma 2014’te yapılmış.

Ama düşünürsek aslında biz telepatiyi daha öncelerden yapmaya başlamışız. Hatta eğer telepatinin anlamı bir beyinden diğer beyine mesaj göndermekse, biz bunu ilkel dönemlerden beri yapıyoruz. Ve bildiğimiz en karmaşık sinir sistemini oluşturuyor: dil ve mimik, sonraysa cep telefonları.

Belki de bu telepatiden sayılmaz, çünkü duygularımız sayesinde edindiğimiz bir mesaj oluyor ve bu mesaj bir beyinden diğerine direk olarak gönderilmiyor.

Ama belki de bu yeni telepati türü de gerçek telepati sayılmaz, çünkü birilerinin beynine “ fikirleri” iletmenin tek yolu, onların beyin duyu bölgelerini aktive etmek ve sonuç olarak fosfinleri tetiklemek oluyor.

Kaynak: https://www.insidescience.org/video/telepathy-real

Çeviren: Günel Mahmudova, Göktuğ Sevinç, Altuğ Yıldırım.

İnstagram: @aybu_tik

Facebook: @Aybu Tik

Twitter: @tibbiinovasyon

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dokunma duyusunda optik sensörler

Insanları tanımlamamızı sağlayan bir diğer parmak izi: Anılar